HELP the PEOPLE!
Στην κρίση αυτή κανείς δεν είναι μόνος!

ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ
HELP the PEOPLE!

Ενώνουμε αυτούς που θέλουν να βοηθήσουν με αυτούς που θέλουν βοήθεια!

Μια Πρωτοβουλία του τομέα Κοινωνικής Συνοχής & Μέριμνας της Ακαδημίας Εθελοντισμού HELPHELLAS.

Η Ακαδημία Εθελοντισμού “HELPHELLAS” ανακοινώνει επίσημα τη στρατηγική της συνεργασία με το Σύλλογο Συμβουλευτικής Coaching Mentoring HCCMA για τη συνδιαχείριση από κοινού και συντονισμό του προγράμματος “HELP the PEOPLE” που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 με την έναρξη της πανδημίας.

Η πρωτοβουλία αυτή συνεχίζεται και επεκτείνεται πλέον σε τομείς συμβουλευτικής υποστήριξης συνανθρώπων μας, όχι μόνο σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, αλλά και σε θέματα καθημερινής στήριξης όσων χρειάζονται ψυχική ενδυνάμωση ή συμβουλευτική υποστήριξη και αντιμετωπίζουν προβλήματα προσωπικά, οικογενειακά, κοινωνικά, όπως επίσης θέματα ψυχικής υγείας, διαχείρισης σχέσεων κ.τ.λ ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και στη νέα περίοδο “επαναφοράς” στην μετά Covid εποχή.

Μέσα από την κοινή πλέον αυτή συμπόρευση στόχος είναι η δημιουργία ενός μόνιμου Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Εθελοντών διαφόρων ειδικοτήτων, πανελλαδικά. Αποτελεί μία κοινή δράση της “HELPHELLAS” και του “HCCMA” που στοχεύει να φέρει σε επαφή αυτούς που θέλουν να βοηθήσουν – οι οποίοι είναι κυρίως επιστήμονες ανθρωπιστικών επαγγελμάτων – με αυτούς που θέλουν βοήθεια, συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη και ενδυνάμωση, κυρίως από ευπαθείς και ευαίσθητες ομάδες.

Με την πρωτοβουλία αυτή η Ακαδημία Εθελοντισμού “HELPHELLAS” αποσκοπεί να δημιουργήσει και να προετοιμάσει πανελλαδικά ένα δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης που θα αποτελείται κυρίως από Εθελοντές Επιστήμονες που θα μπορεί να δρα επικουρικά και να προσφέρει την αρωγή του σε έκτακτες περιπτώσεις όπου υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη, συμβάλλοντας σε πρωτοβουλίες καλύτερου συντονισμού και οργάνωσης παροχής εθελοντικής βοήθειας της Πολιτείας, της Περιφερειακής ή Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην κοινή αυτή συνεργασία συστρατεύεται και το επιστημονικό δυναμικό του Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών (Κ.Π.Ε.Π.) που θα προσφέρει υποστήριξη σε άτομα Τρίτης Ηλικίας και στη διαχείριση πένθους.

Παράλληλα μέσα από το “Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Εθελοντών” θα παρέχεται ενημέρωση σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο επιθυμεί πληροφόρηση για συγκεκριμένη βοήθεια που έχει ανάγκη ή επιθυμεί να λάβει, ώστε να παραπέμπεται αντίστοιχα στον εξειδικευμένο φορέα ή αντίστοιχη δράση και υπηρεσία που μπορεί να τον εξυπηρετήσει.

Στόχος του “HELP the PEOPLE” είναι να μετατραπεί σε έναν θεσμό ανθρωπιστικής κυρίως συμβουλευτικής υποστήριξης στο μέτρο του εφικτού, με σκοπό να απαλύνει τον πόνο, το αίσθημα της μοναξιάς και απομόνωσης, σε κάθε κρίση ή φυσική καταστροφή, ενώνοντας μεταξύ τους αυτούς που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν με εκείνους που θέλουν και χρειάζονται βοήθεια.

Η πρωτοβουλία αυτή προς το παρόν λειτουργεί μέσα από την πλατφόρμα της ιστοσελίδας με την συμπλήρωση της αντίστοιχης θεματικής πλατφόρμας ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ και ΘΕΛΩ ΒΟΗΘΕΙΑ και συντονίζεται από ειδικούς επιστήμονες ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, μέντορες, εμψυχωτές, ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων κ.τ.λ. που αξιολογούν το πού θα παραπέμπονται συμβουλευτικά τα αντίστοιχα περιστατικά.

Τέλος, για πρώτη φορά προσφέρονται στην Ελλάδα υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης για την καθοδήγηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, που καλούνται σε δύσκολες συνθήκες στην μετά covid εποχή να διαχειριστούν την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων τους αντιμετωπίζοντας μια πλειάδα κοινωνικών, οικογενειακών και οικονομικών προβλημάτων.

Ποιά είναι η βασική χαρακτηριστική δομή λειτουργίας και οργάνωσης του προγράμματος Κοινωνικής Υποστήριξης “HELP the PEOPLE”;

Η πρωτοβουλία του HELP the PEOPLE αποτελεί μια πρωτοβουλία της Κοινωνίας των Πολιτών που κινητοποιεί για πρώτη φορά οργανωμένα μια πλειάδα φορέων, επιστημόνων κυρίως ανθρωπιστικών σπουδών και επώνυμων πολιτών, που επιθυμούν να αποτελούν μια βάση οργανωμένης υποστήριξης συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη τη βοήθεια μας.

Βασικός σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να “ενώσει” πανελλαδικά μεταξύ τους, αυτούς που “Θέλουν να βοηθήσουν” με αυτούς που “Θέλουν βοήθεια”.

Να φέρει δηλαδή σε επαφή μεταξύ τους ανθρώπους που επώνυμα και εθελοντικά επιθυμούν να προσφέρουν χρόνο και κυρίως γνώσεις από το επάγγελμα και τις δεξιότητες τους, που μπορούν να είναι ωφέλιμες για άλλους συνανθρώπους μας.

Έτσι λοιπόν δημιουργείται μια Κοινωνική Τράπεζα (Social Banking) όπου ο καθένας μπορεί επώνυμα να καταθέσει την αγάπη, τη γνώση και την διάθεσή του για συγκεκριμένο χρόνο τον οποίο προσφέρει εθελοντικά και που αποτελεί την “προσωπική του κατάθεση” από την οποία μπορεί να κάνει “ανάληψη” ο κάθε ενδιαφερόμενος συνάνθρωπος μας, που θα αιτηθεί βοήθειας και υποστήριξης .

Δημιουργείται δηλαδή μια απόλυτα οργανωμένη και απολύτως προσωποποιημένη Κοινωνική Τράπεζα διαχείρισης όσων επιθυμούν να  προσφέρουν βοήθεια μέσω του “ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ” και αυτών που χρειάζονται βοήθεια μέσω του “ΘΕΛΩ ΒΟΗΘΕΙΑ” .

Παράλληλα για πρώτη φορά δημιουργείται ένα Κέντρο Πληροφοριών για κάθε ενδιαφερόμενο Πολίτη, όπου συλλέγονται και προσφέρονται δωρεάν όλες οι πληροφορίες που αφορούν θεματικές γραμμές υποστήριξης, καθοδήγησης για οποιοδήποτε κοινωνικό θέμα απασχολεί τον Πολίτη ο οποίος αναζητά συμβουλευτική υποστήριξη και επιθυμεί καθοδήγηση για το τι δυνατότητες υπάρχουν στη διάθεσή του, προκειμένου να απευθυνθεί.

Τέλος προσφέρεται η δυνατότητα μέσω του θεσμού “ΗΕLPHELLAS Εθελοντής Γειτονιάς” όπου μπορούν να μας δηλώσουν συμμετοχή όσοι επιθυμούν να προσφέρουν “Κατ’ Οίκον Υποστήριξη” σε άτομα που αδυνατούν να μετακινηθούν είτε για λόγους υγείας ή αναπηρίας και έχουν άμεση ανάγκη παροχής βοήθειας σε πρακτικά ζητήματα π.χ. αγορά ειδών από super market, φάρμακα από Φαρμακείο, πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ κτλ.

Ο συντονισμός αυτής της δράσης θα γίνεται σε συνεργασία και σε συνεννόηση με τους Δήμους και τα αντίστοιχα τμήματα Κοινωνικής Μέριμνας, ή το Σώμα Εθελοντών Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου αυτό υπάρχει, ή με τον Συντονιστή Περιοχής με τους πυρήνες Εθελοντών Γειτονιάς της Ακαδημίας Εθελοντισμού HELP HELLAS που δημιουργούνται πανελλαδικά.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ & ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ και ένα  ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ που είναι στη διάθεση όσων έχουν ανάγκη υποστήριξης και θα αποτελεί αρωγό και συνεργάτη της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε περιπτώσεις έκτακτων φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Η Πρωτοβουλία του HELP the PEOPLE δ ε ν αποτελεί μια απλή ανώνυμη γραμμή ψυχολογικής ή κοινωνικής υποστήριξης, αλλά μια απολύτως διαπροσωπική γραμμή επικοινωνίας, όπου γίνεται άμεση και σαφής επεξεργασία και αποτύπωση του κάθε αιτήματος βοήθειας που λαμβάνεται με παραπομπή κάθε φορά από επιτροπή ειδικών επιστημόνων αξιολόγησης σε ειδικό εθελοντή επιστήμονα που θα “χρεώνεται” επώνυμα για ένα διάστημα έως και τριών μηνών που θα ασχολείται με το συγκεκριμένο αίτημα και θέμα, για το οποίο θα υπάρχει στο τέλος ειδική καταγραφή και αναφορά διαχείρισης ανά περιστατικό, με απόλυτο σεβασμό και προστασία στα προσωπικά δεδομένα.

Έτσι με τον τρόπο αυτό για πρώτη φορά δημιουργούνται στη Χώρα μας συνθήκες μιας πλήρους και οργανωμένης διαχείρισης κοινωνικών πόρων για την κάλυψη ανθρωπίνων αναγκών μέσα από την ίδια την Κοινωνία των Πολιτών,  που σαν στόχο έχει να βοηθήσει και να συνδράμει την ελληνική κοινωνία σε αριθμό εθελοντών, δεξιοτήτων, και διαθέσιμου χρόνου Εθελοντισμού και Κοινωνικής Προσφοράς, προκειμένου να ανταποκριθεί ολιστικά στις ανάγκες που διαμορφώνονται διαχρονικά στην ελληνική κοινωνία.

Η πρωτοβουλία αυτή συντονίζεται από ειδική ομάδα Εθελοντών Επιστημόνων Ανθρωπιστικών κυρίως Επαγγελμάτων πολλαπλών ειδικοτήτων και την οργάνωση και συντονισμό από κοινού του όλου εγχειρήματος έχει η Ακαδημία Εθελοντισμού HELPHELLAS σε στρατηγική συνεργασία με τον HCCMA Σύλλογο Συμβουλευτικής Coaching Mentoring και την υποστήριξη του ΚΠΕΠ “Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών”, που έχει αναλάβει την υποστήριξη ατόμων Τρίτης Ηλικίας άνω των 70, καθώς και της διαχείρισης πένθους .

Φιλοδοξία του προγράμματος Κοινωνικής Υποστήριξης HELP the PEOPLE είναι να μετατραπεί σε μια “γέφυρα ανθρωπιάς” που θα συνδέει μεταξύ τους όσους έχουν ανάγκη με όσους μπορούν να βοηθήσουν ρίχνοντας “γέφυρες συνεργασίας” μεταξύ των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας όπου χρειάζεται παρέμβαση, προκειμένου το “κάθε πρόβλημα να βρίσκει τη δική του λύση”.

Κοινοποίηση
Scroll to Top