Οργάνωση και Στόχοι της Ακαδημίας Εθελοντισμού

Σχετικά με την οργάνωση και τους στόχους της Ακαδημίας Εθελοντισμού

Η Ακαδημία Εθελοντισμού “HELPHELLAS” δημιουργήθηκε με σκοπό να συμβάλλει στην αναβάθμιση του εθελοντικού κινήματος στην Ελλάδα. Να βοηθήσει και να συνδράμει το έργο εθελοντικών οργανώσεων που προσφέρουν σημαντικό έργο, όχι να τις ανταγωνιστεί.

Να συμβάλλει στον εθνικό διάλογο και την ενίσχυση των πρωτοβουλιών της ευρύτερης Κοινωνίας των Πολιτών, προκειμένου να πείσει την Πολιτεία να θεσμοθετήσει την έννοια του Εθελοντισμού και του Εθελοντή – Ενεργού Πολίτη, που είναι ανύπαρκτη έως σήμερα στη Χώρα μας.

Αγωνίζεται να επηρεάσει, όχι απαραίτητα στο φως της δημοσιότητας, συμβάλλοντας στην εδραίωση και διαμόρφωση μιας νέας φιλοσοφίας κουλτούρας που αφορά τη δημιουργία μιας νέας γενιάς Ενεργών Πολιτών στη Χώρα μας, με υψηλό αίσθημα Ατομικής Κοινωνικής Ευθύνης. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την εκπαίδευση και την κατάρτιση, προσφέροντας για πρώτη φορά ολοκληρωμένα και ολιστικά τη δυνατότητα στους Πολίτες που επιθυμούν να επιμορφωθούν σε κοινωνικές και ατομικές δεξιότητες, χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο και την Πατρίδα μας συνολικά.

Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται η συνδρομή και συνεργασία όλων των κοινωνικών εταίρων: Κράτους, Πολιτείας, Εκκλησίας, Απόδημου Ελληνισμού, της Πανεπιστημιακής και Εκπαιδευτικής Κοινότητας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Κοινωνικών Φορέων, Οργανισμών, Κοινωφελών Ιδρυμάτων, της Αγοράς και του Ιδιωτικού Τομέα μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, των Εθελοντικών Οργανώσεων και Σωματείων, αλλά και των ιδίων των Πολιτών.

Είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε ότι η κρίση των τελευταίων ετών δεν ήταν μόνο οικονομική και κοινωνική, αλλά πρωτίστως ηθική και αξιακή. Οι δυσκολίες που έχει να διαχειριστεί η Πατρίδα μας – διακόσια χρόνια μετά την δημιουργία της ως σύγχρονου κράτους -είναι πολυεπίπεδες και ιδιαίτερα κρίσιμες.

Η Χώρα μας αντιμετωπίζει δραματικό δημογραφικό πρόβλημα και πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια “ωχαδερφισμού” κι ότι για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας είμαστε υπεύθυνοι και συνυπεύθυνοι ταυτόχρονα ως Έλληνες Πολίτες, ανεξάρτητα από το πού ζούμε.

Κανείς μας δεν περισσεύει…

Στα επόμενα χρόνια μια νέα σύγχρονη έννοια πατριωτισμού χρειάζεται να διαμορφωθεί στη Χώρα μας, κι αυτή θα επιτευχθεί μόνο μέσω της Ατομικής Κοινωνικής Ευθύνης, που εκφράζεται μέσω του Εθελοντισμού και μετατρέπεται σε συλλογικές δράσεις, χρήσιμες για το ευρύ κοινωνικό σύνολο, ενισχύοντας το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών. Ταυτόχρονα μέσω του Εθελοντισμού και της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά, γινόμαστε πιο ώριμοι και καλοί πολίτες, που μπορούμε να συμβάλλουμε ατομικά και συλλογικά στην πιο αποτελεσματική και πιο άμεση αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητα και ποιότητα της ζωής μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή απευθύνουμε ένα προσκλητήριο συνεργασίας και συμμετοχής για τη δημιουργία μιας αμφίδρομης επικοινωνίας σε κάθε Φορέα της Χώρας μας, σε κάθε ενεργό Πολίτη που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει και να συμβάλλει σε αυτή την τεράστια συλλογική προσπάθεια εθνικής αφύπνισης και εγρήγορσης για την δημιουργία ενός εθνικού δικτύου φορέων και ενεργών πολιτών, που θέλουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή για την αναβάθμιση του Εθελοντισμού στη Χώρα μας.

Η προσπάθεια είναι δύσκολη, επίπονη και κουραστική. Απαιτεί πνεύμα και διάθεση προσφοράς, υπομονή και επιμονή.

Χτίζουμε σε βάθος και με πλάτος τα θεμέλια ενός φορέα που θέλουμε να αποτελέσει τον καθρέφτη του Ανθρωπιάς και Πολιτισμού της Χώρας μας, που να ανήκει διαχρονικά σε όλους τους Έλληνες, κι όχι απλά στα φυσικά πρόσωπα που πήραμε την πρωτοβουλία της ίδρυσης ως συντονιστές και δημιουργοί αυτής της πρωτοβουλίας.

Για την συμμετοχή σας μπορείτε να απευθύνεστε με μηνύματα στη σελίδα μας ή να αποστείλετε e – mail στο info@helphellas.org ή να συμπληρώσετε τη φόρμα #Θέλω να βοηθήσω στην ιστοσελίδα μας.

Για την Ακαδημία Εθελοντισμού “HELPHELLAS”

  Κορίνα Λιούτα           Γιώργος Γαμπιεράκης        Βιβή Ρέππα

Πρόεδρος                 Γενικός Διευθυντής          Γραμματέας

Κοινοποίηση
Scroll to Top