academy-ακαδημία

Ιδρυτική Διακήρυξη

Την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, αποφασίζουμε την ίδρυση και λειτουργία της ΑKAΔΗΜΙΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ "ΗΕLP HELLAS". Μιας Ακαδημίας που στοχεύει στην ενίσχυση και διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας και φιλοσοφίας κοινωνικής προσφοράς και εθελοντισμού στη χώρα μας, με τρόπο για πρώτη φορά οργανωμένο, θεσμικά αναβαθμισμένο και συντεταγμένο στον ευρύτερο χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών.

Όραμα μας, μέσα από την ένωση και τη συνεργασία μεμονωμένων μονάδων ενεργών πολιτών, να φθάσουμε στην δημιουργία οργανωμένων ομάδων εθελοντών με υψηλό αίσθημα προσφοράς, αλληλεγγύης αλλά και ατομικής κοινωνικής ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Στόχος μας ευρύτερος, να σηματοδοτήσουμε μια Νέα Εποχή σε ό,τι αφορά την έννοια του Ενεργού Πολίτη στη Χώρα μας, που θα βασίζεται στη συστηματική και εξειδικευμένη εκπαίδευση, την ενημέρωση, κατάρτιση, επιμόρφωση και πιστοποίηση στο χώρο του Εθελοντισμού, όπως και η διεκδίκηση δημιουργίας Θεσμικού και Νομικού Πλαισίου για την Προαγωγή της εικόνας του Εθελοντή, αλλά και η Προώθηση και Αναβάθμιση γενικότερα της εικόνας και λειτουργίας του Εθελοντισμού στην Ελλάδα.

Όλα τα παραπάνω επιθυμούμε να επιτευχθούν μέσα από ένα ευρύτερο δημιουργικό διάλογο για την διαμόρφωση μιας νέας φιλοσοφίας και ενός νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Εθελοντισμού στη Χώρα μας, που θα ξεκινήσει μέσα από την ίδια την Κοινωνία των Πολιτών, και στη συνέχεια με την οργανωμένη Πολιτεία σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της. Μόνον έτσι θα πετύχουμε συνέργειες, συνθέσεις, στρατηγικές συνεργασίες, ρίχνοντας γέφυρες συμπόρευσης μεταξύ Κράτους, Πολιτείας, Αυτοδιοίκησης και Φο-ρέων, Ιδρυμάτων και Οργανισμών, Εκκλησίας και Συλλογικοτήτων, χωρίς πνεύμα αντιπαλότητας ή ανταγωνισμού, προσπερνώντας αγκυλώσεις, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας οτιδήποτε καλό έχει γίνει ως τώρα και που λειτουργεί αποτελεσματικά και παραγωγικά για το κοινωνικό σύνολο.

Ποιοι είναι οι Βασικοί Στόχοι
της Ακαδημίας Εθελοντισμού "HELP HELLAS":

 • number-1_icon

  Ολιστική Εκπαίδευση στον Εθελοντισμό - Κατάρτιση - Επιμόρφωση και Πιστοποίηση Εθελοντών. Συμβουλευτική Πολιτών για Εθελοντική δράση.

 • number-2_icon

  Δημιουργία Μητρώου Εθελοντών - Εθελοντικών Οργανώσεων και Εθελοντών Επιστημόνων.

 • number-3_icon

  Ανάπτυξη και Καλλιέργεια Ατομικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΑΚΕ). Διαμόρφωση Φιλοσοφίας Εθελοντικής Προσφοράς και Πνεύματος Αλληλεγγύης σε όλες τις ηλικίες.

 • number-4_icon

  Θεσμική Θωράκιση του Εθελοντισμού στη Χώρα μας. Διεθνείς δράσεις συνεργείων και κοινωνικής δικτύωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 • number-5_icon

  Αναβάθμιση της εικόνας του Εθελοντισμού και της ιδιότητας του Εθελοντή στην Ελληνική Κοινωνία. Ανάδειξη καλών πρακτικών.

 • number-6_icon

  Ίδρυση "Διεθνούς Ηλεκτρονικής Κοινωνικής Τράπεζας Αλληλεγγύης & Προσφοράς" για τη στήριξη του κινήματος Εθελοντισμού στη Ελλάδα.

 • number-7_icon

  Ανάπτυξη και Συνεργασία Τοπικών Δικτύων Εθελοντικών και Κοινωνικών Οργανώσεων σε επίπεδο Δήμων, Νομών και Περιφερειών.

 • number-8_icon

  Δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου ''Άμεσου Ελέγχου - Επέμβασης και Συντονισμού Εθελοντών" σε φυσικές καταστροφές.

 • number-9_icon

  Οργάνωση - Εκπαίδευση και Στελέχωση Τμημάτων Εθελοντών σε επίπεδο ΟΤΑ/ Περιφέρειας/Χώρας/ΕΕ/Απόδημου Ελληνισμού.

 • number-10_icon

  νίσχυση - Υποστήριξη και Συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, για την ανάδειξη της ηθικής ευθύνης των Επιχειρήσεων.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Χώρα μας πέρα από την οικονομική κρίση, διέρχεται σήμερα μια βαθιά ηθική και αξιακή κρίση. Η Ακαδημία ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ θα στοχεύσει κυρίως σε αυτή την κατεύθυνση, για το πώς θα συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός νέου τύπου ενεργού πολίτη που νοιάζεται, ενδιαφέρεται, συμμετέχει και δρα πραγματικά στον χώρο της γειτονιάς, του δήμου, του νομού, της περιφέρειας, της Χώρας του.

Θέλουμε να εμφυσήσουμε μια νέα κουλτούρα σκέψης, λειτουργίας, αξιών και διάθεσης ενσυνείδητης προσφοράς προς τον συνάνθρωπο μας, το περιβάλλον μας, την κοινωνία που ζούμε, που θα σέβεται την έννοια του "κοινού χώρου" μέσα από την ανάπτυξη και διαμόρφωση μιας νέας ηθικής, αυτής που προσδιορίζουμε εμεις ως "Ατομική Κοινωνική Ευθύνη".

Αυτή την ατομική ευθύνη που έχουμε όλοι μας ως Πολίτες αυτού του τόπου για να αγωνιστούμε όλοι μαζί και ο καθένας μας χωριστά, για να βγει η χώρα μας από την Κρίση και να διαμορφώσει μια νέα πορεία με νέους Πολίτες, που θα αναλαμβάνουν την δική τους ευθύνη. Την ατομική ευθύνη να διαμορφώσουν οι ίδιοι την δική τους πολιτική ως πολίτες, μέσα από τη βελτίωση, τη συμμετοχή και την συνδρομή τους στα προβλήματα που τους απασχολούν στην καθημερινότητα τους ή μέσα από την συνδρομή τους στα προβλήματα που απασχολούν την κοινότητα τους ή τα πιο αδύναμα μέλη αυτής.

Οι Εθελοντές - Πολίτες της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, αλλά και οι Φίλοι και οι Υποστηρικτές της, ξεκινάμε σήμερα ένα υπέροχο ταξίδι ζωής.  Όσοι και Όσες μας ακολουθήσουν, συμπράξουν και συστρατευθούν μαζί μας σε αυτό το προσκλητήριο που αφορά όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες του Κόσμου, θα αποδείξουμε ότι παρά την γενική απογοήτευση που επικρατεί γύρω μας, υπάρχουν μονάδες και ομάδες που αμύνονται και αγωνίζονται με ποιοτικά και ηθικά χαρακτηριστικά, για να αλλάξουμε ουσιαστικά πράγματα που μας απασχολούν και μας στεναχωρούν.

Με τη δύναμη των πολλών θα αξιοποιήσουμε το "Φιλότιμο του Έλληνα" ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε ωφέλιμο έργο όπου και όταν χρειαστεί.

Γιατί όταν θέλουμε - μπορούμε και εμείς δεσμευόμαστε να κάνουμε τον εΘΕΛΩντισμό πράξη και στάση ζωής καθημερινή!

Ακολουθήστε μας

Scroll to Top