Η διάσταση της Ατομικής Κοινωνικής Ευθύνης: Πώς ο Εθελοντισμός διαμορφώνει ένα νέο τύπο Ενεργού Πολίτη στη μετά Κορωνοϊό εποχή

Η Ακαδημία Εθελοντισμού δημιουργήθηκε μέσα από μια γενικευμένη διαπίστωση ότι στη Χώρα μας υπάρχει μια μεγάλη αναγκαιότητα θεσμικής αναβάθμισης του εθελοντικού κινήματος, αλλά και της έννοιας του Εθελοντισμού και της εικόνας του Εθελοντή γενικότερα.

Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα και στη Χώρα μας να διεκδικήσουμε επιτέλους θεσμικά τη θωράκιση του Εθελοντισμού, να ορίσουμε τα όρια δράσης και αυτονομίας του, αλλά και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του Εθελοντή – Ενεργού Πολίτη.

Στόχος της Ακαδημίας Εθελοντισμού είναι να δημιουργήσει και να διαμορφώσει ένα νέο τύπο ενεργού πολίτη που νοιάζεται, συμμετέχει και ενδιαφέρεται ενεργά για τα κοινά του τόπου του,τη γειτονιά, το δήμο του, το νομό, την Περιφέρεια του, την Πατρίδα του αλλά και τον Κόσμο γενικότερα και που δεν καλύπτεται από μια απλή εκπροσώπηση του από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών ή πολιτικών εκλογών κάθε 4 χρόνια. Πιστεύουμε ακράδαντα στην πολιτική των Πολιτών και θεωρούμε πως πρέπει να έχουμε λόγο και έργο σε όσα αφορούν την ποιότητα ζωής μας σε όλα τα επίπεδα σε καθημερινό επίπεδο, αδιάλειπτα με συνέπεια και συνέχεια .

Δ ε ν πιστεύουμε στην “αντιπαλότητα” με την Πολιτεία ή τα εκλεγμένα θεσμικά της όργανα σε θέσεις ευθύνης, που έχουν τη δυνατότητα με τις αποφάσεις τους να καθορίζουν το μέλλον μας, την ποιότητα ή προστασία της ζωής μας. Πιστεύουμε ξεκάθαρα στη συνεργασία, τη σύνθεση και την συμπόρευση Πολιτείας και Κοινωνίας των Πολιτών. Στο “Μαζί” με τους Πολίτες και όχι απέναντι από τους Πολίτες. Κι αυτό αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή μας που διαμορφώνει και το απαραίτητο πλαίσιο αλληλοσεβασμού και αποδοχής του τρόπου συνύπαρξης μας και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ μας.

Βασικοί άξονες και πυλώνες των δράσεων μας αποτελεί η ολιστική εκπαίδευση σε 15 θεματικούς τομείς δράσης με πιστοποίηση των Εθελοντών για πρώτη φορά στη χώρα μας, η διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας εθελοντικής προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης εισάγοντας την έννοια της Ατομικής Κοινωνικής Ευθύνης, η δημιουργία μητρώου Εθελοντών και Εθελοντικών Οργανώσεων, η δημιουργία δομών Εθελοντισμού σε ΟΤΑ με τη δημιουργία τοπικών δικτύων Εθελοντισμού που συνδέονται απ’ ευθείας με την Κοινωνία των Πολιτών μέσα από τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου πόλεων εθελοντισμού, η δημιουργία διεθνούς ηλεκτρονικής κοινωνικής τράπεζας για τη στήριξη κοινωνικών επενδύσεων στη Χώρα μας, η αξιοποίηση και διασύνδεση του Απόδημου Ελληνισμού μέσω του Εθελοντισμού, και τέλος η δημιουργία ενός Εθνικού Κέντρου Συντονισμού και Ελέγχου Εθελοντών σε ανθρωπογενείς και φυσικές καταστροφές.

Όλα τα παραπάνω φαντάζουν σχεδόν αδιανόητα να επιτευχθούν σε μια Χώρα όπου λείπει το θεσμικό πλαίσιο, η οργάνωση, ο κατάλληλος συντονισμός, ο κοινός νους πολλές φορές για τα αυτονόητα, όπου κυριαρχεί ο φθόνος κι ο αθέμιτος ανταγωνισμός, που αποτελούν δυστυχώς τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Στην Ακαδημία Εθελοντισμού όμως πιστεύουμε στην δύναμη των Πολλών, αλλά και στις δυνατότητες αυτοοργάνωσης των Πολιτών.

Δεν μας απασχολούν όσοι μας αντιγράφουν ή μας μιμούνται, δ ε ν ανταγωνιζόμαστε κανένα και δεν μας ενδιαφέρει να έρθουμε σε αντιπαράθεση με κανένα. Σαφώς όμως διαφοροποιούμε τη στάση μας από ευκαιριακές ή αποσπασματικές ενασχολήσεις με τον εθελοντισμό που “αντιπαλεύουν” αντίστοιχες δράσεις και που στο τέλος το μόνο που καταφέρνουν είναι να απογοητεύουν τους πολίτες και να τους κάνουν αρνητικούς ή καχύποπτους όταν “αξιοποιούνται” για άλλους σκοπούς, δημιουργώντας τελικά μια αρνητική και αποτρεπτική εικόνα για τον εθελοντισμό στη Χώρα μας.

Η Ελλάδα εξέρχεται από μια αξιακή, κοινωνική και οικονομική κρίση βαθύτατα τραυματισμένη από μια δεκαετία μνημονίων και δυστυχώς  εισέρχεται σε μια νέα κρίση στην μετά Κορωνοϊό εποχή, που θα αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στην κοινωνική συνοχή, κυρίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας.

Έχουμε χρέος σε αυτή τη νέα εποχή, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να υψώσουμε ένα ανθρώπινο τείχος αλληλεγγύης και ανθρωπιάς για τα δύσκολα που έρχονται μπροστά μας. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, όπου η ουσία και η αξία της ζωής θα ιεραρχηθεί με νέα κριτήρια απολύτως ανθρωποκεντρικά, πέρα από κάθε ιδιοτέλεια, υλικά αγαθά, υποκρισία ή ψευτιά.

Σε αυτή τη νέα εποχή έχουμε χρέος να αφήσουμε πίσω μας ψευδεπίγραφα πρότυπα, παρωχημένες νοοτροπίες, υποκριτικές συμπεριφορές, πολιτικάντικες τεχνικές ή ανταγωνιστικές συμπεριφορές κάθε είδους, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται αυτές.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία της χλωρίδας και της πανίδας αλλά και των έμβιων όντων της, η ουσιαστική πρόληψη και η προστασία της υγείας, η κοινωνική αλληλεγγύη και η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, η διαμόρφωση νέων προτύπων εκπαίδευσης για την δημιουργία μιας νέας γενιάς πολιτών με νέα αίσθηση φιλοπατρίας που βάζει πάνω από το ατομικό το κοινό καλό και το συλλογικό συμφέρον, θα αποτελέσουν τα ζητούμενα για τις πολιτικές που πρέπει να χαραχθούν τα επόμενα έτη.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Ακαδημία Εθελοντισμού θα συμβάλλει καθοριστικά σε κάθε δημόσιο διάλογο ή διαβούλευση, προσκαλώντας κοντά της όλους όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό και γιγαντιαίο εγχείρημα που επιθυμεί να “συνδέσει” τους ανήσυχους και δημιουργικούς  Έλληνες της μητροπολιτικής Ελλάδας μαζί με τους ωραίους Έλληνες του Κόσμου της ελληνικής διασποράς, για να ενώσουμε τη δύναμή μας και να την κάνουμε πράξη, έργο και ουσία πραγματική,με στόχο να υπηρετήσουμε τον Άνθρωπο και την Πατρίδα μας!  ΗELP HELLAS λοιπόν !

Σε αυτό το προσκλητήριο σας καλούμε όλους κοντά μας χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς κομματικές ή ιδεολογικές διαφορές, προκειμένου να αποφασίσουμε πώς ο καθένας μας ατομικά και κατόπιν συλλογικά θα συμβάλλουμε στην αναγέννηση της Πατρίδας μας, ξεκινώντας από τα απλά και τα καθημερινά, με αφορμή τη δύσκολη αυτή συγκυρία !

Ας είναι αυτή η αφορμή, για την εσωτερική μας αλλαγή ! Κι ο εΘΕΛΩντισμός ας συμβάλλει δημιουργικά και οργανωμένα, σε ένα νέο εξανθρωπισμένο πρόσωπο της νέας ελληνικής κοινωνίας, που όλοι μας αποζητούμε.

Γιώργος Γαμπιεράκης
Γενικός Διευθυντής
Ακαδημίας Εθελοντισμού “HELPHELLAS”

Scroll to Top